Veelgestelde vragen
Het lukt niet om de aanvraag op te slaan. Wat moet ik doen?
Waneer de tekst in een tekstvak het maximum aantal woorden overschrijdt, is het niet mogelijk de aanvraag op te slaan. De tekst moet dus ingekort worden.
Ik heb mij geregistreerd en geen ontvangstbevestiging ontvangen. Wat moet ik doen?
Na registratie leest u het volgende bericht: 'Wij hebben een activeringsmail gestuurd naar uw e-mailadres. Deze e-mail bevat een link waarmee u uw account kan activeren. Als u deze e-mail niet binnen 15 minuten ontvangt, kan u hier klikken om deze opnieuw te versturen.' Wij adviseren u om ook in uw spambox te kijken. Wanneer beide niet werken, neem dan telefonisch contact met ons op, tel. 0251 260650.
Ik ben het niet eens met de afwijzing. Wat kan ik doen?
U kunt een schriftelijk verzoek tot heroverweging bij ons indienen. Binnen zes weken na afwijzing dient u een brief te sturen waarin u duidelijk motiveert waarom u het niet eens bent met de beslissing.
Ik wil graag de naam van uw fonds vermelden: mogen wij uw logo gebruiken?
Vermelding van ons fonds stellen we op prijs. Wanneer u ons logo wilt gebruiken, verzoeken wij u een e-mail te sturen naar info@fondssluytermanvanloo.nl. U ontvangt dan van ons het logo.
Welke andere fondsen kan ik benaderen voor mijn project?
Zie o.a. Fondsen voor Ouderen, Samenwerkende Fondsen voor het Caribisch deel van het Koninkrijk en de FIN (Vereniging van Vermogensfondsen in Nederland).
Hoe lang kan er aanspraak gemaakt worden op het toegekende bedrag?
Het toegekende bedrag blijft beschikbaar tot de in de toekenningsbrief vermelde datum. Wanneer u voorziet dat u deze termijn gaat overschrijden, moet u ons hier uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de periode over informeren, inclusief een toelichting.
Wanneer wordt het geld overgemaakt?
Wij betalen uit nadat wij uw eindverslag en eindafrekening hebben goedgekeurd. Indien noodzakelijk, kunt u schriftelijk een voorschot aanvragen.
Moet de toekenningsbrief door het bestuur worden getekend of mag iemand anders dit ook doen?
De brief moet worden getekend door het bestuur. Als een directeur of manager gemachtigd is door het bestuur om tekenen, dan kan hij of zij dit namens het bestuur doen.
Kan voor een individueel persoon steun worden aangevraagd?
Nee. Voor aanvragen voor individuele steun kunt zich oriënteren bij Stichting Samenwerking voor Urgente Noden. Raadpleeg ook het Fondsenboek/de fondsendiskette van de FIN (Vereniging van Fondsen in Nederland).
Mag ik meerdere aanvragen per jaar indienen?
Ja. U mag meerdere aanvragen per jaar indienen.
Moet ik u op de hoogte houden van ontwikkelingen in een project?
Ja. Zowel in de aanvraagfase van uw project als na de eventuele toekenning dient u ons vooraf schriftelijk te informeren over veranderingen in opzet, planning, begroting en dekkingsplan. Indien uw project over een langere periode loopt, wordt door ons periodiek om een update gevraagd.
Heb ik invloed op de behandeltermijn?
Het zal de behandeltermijn bespoedigen als u een volledige aanvraag indient. Dus wanneer u alle vragen beantwoordt en de gevraagde documenten opstuurt. Daarnaast helpt het wanneer u snel op onze e-mails en brieven reageert.
Hoe lang duurt het voordat ik bericht krijg over onze aanvraag?
Na verzending van de digitale aanvraag ontvangt u een digitale ontvangstbevestiging. Als u de quickscan met succes hebt doorlopen en vervolgens de aanvraag correct en volledig hebt ingevuld en ingediend, is ons streven deze binnen acht tot tien weken te behandelen. Wanneer dan blijkt dat antwoorden op vragen en/of documenten ontbreken, zullen wij u verzoeken deze alsnog te sturen. Pas na ontvangst hiervan zal de projectmedewerker een inhoudelijke reactie geven. De behandelperiode van acht tot tien weken geldt voor aanvragen tot 17.500 euro. Aanvragen boven dit bedrag worden behandeld door het College van Regenten, dat vier keer per jaar vergadert. In 2016 vinden deze vergaderingen plaats op 24 maart, 8 juni, 21 september, 13 december. Indienen kan tot uiterlijk zes weken voorafgaand aan de vergaderdata.
Steunt Fonds Sluyterman van Loo ook projecten in het buitenland?
Nee. Wel steunen wij projecten in het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor informatie en aanvraagprocedure zie www.samenwerkendefondsen.org.
Hoeveel geld mag er worden aangevraagd?
Wij adviseren u aan te vragen wat u nodig heeft. Daar zijn geen maximum of minimum bedragen aan verbonden. Wel vinden wij het belangrijk dat u, naast ons fonds, ook op zoek gaat naar andere financieringsbronnen (andere fondsen, sponsors, gemeente) en deze in uw aanvraag vermeldt. En dat uw organisatie een eigen bijdrage levert. Voor door de overheid gefinancierde zorgaanbieders geldt een eigen bijdrage van minimaal 25%.
Kan ik een oriënterend gesprek voeren voordat ik een aanvraag indien?
U moet in elk geval eerst de quickscan doorlopen. Als u daarna vragen heeft, zullen wij die graag telefonisch of per e-mail beantwoorden. Als daartoe aanleiding is, nodigen wij u uit voor een gesprek.
Onze organisatie heeft (nog) geen jaarrekeningen. Welke documenten moet ik dan opsturen?
Wij hebben inzicht nodig in de vermogenspositie van uw organisatie. Als uw stichting korter dan een jaar geleden is opgericht, stuur ons dan andere documenten waaruit de vermogenspositie blijkt, bijvoorbeeld een recent bankafschrift.
Kan ik ook zonder de quickscan te hebben gedaan een aanvraag indienen?
Nee. U moet eerst de quickscan doorlopen Wanneer de uitkomst positief is, wordt u aan het einde van de quickscan uitgenodigd zich te registreren en uw aanvraag in te dienen.
Welke documenten moet ik uploaden?
De volgende documenten moet u oploaden: projectbeschrijving toegespitst op de aanvraag - begroting - dekkingsplan - gewaarmerkte statuten - getekend uittreksel van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan één jaar) - recent financieel jaarverslag - recent inhoudelijk jaarverslag - recent financieel jaarverslag van een eventuele vrienden- of steunstichting
Ik heb een probleem met het uploaden van documenten. Wat moet ik doen?
Neem telefonisch contact met ons op, tel. 0251 260650.
Wanneer u denkt dat uw project in aanmerking komt voor subsidie (zie reguliere aanvraag) kunt u de quickscan doorlopen. Na het invullen van de quickscan krijgt u een melding of u een aanvraag kan indienen.
Kan ik als particulier een aanvraag indienen?
Nee. Aanvragen kunnen alleen worden ingediend door een rechtspersoon.
Onze stichting is nog in oprichting. Kan ik dan al een aanvraag indienen?
Ja. Wij kunnen uw aanvraag wel in behandeling nemen. We kunnen echter pas een subsidie formeel toezeggen als wij over een kopie van de statuten en een rechtsgeldig uittreksel van de Kamer van Koophandel beschikken.
Het project is al begonnen, kan ik dan toch een aanvraag indienen?
In principe is dit niet mogelijk. In een enkel geval maken wij een uitzondering. Bijvoorbeeld als het gaat om omvangrijke meerjarenprojecten. Is uw project al begonnen, neem dan eerst contact met ons op voor nader overleg.