Nieuws

Scouting Graaf Floris V helpt op de buitenplaats

   Klimop verwijderen op Akerendam

Tuinbaas Hans Otten: “Vanwege klimaatverandering en toename van stikstof in de lucht, is de groei van Hedera helix, in de volksmond klimop genoemd, flink toegenomen. Om ervoor te zorgen dat niet alles overwoekerd raakt met klimop, zijn we op Akerendam gestart met het verwijderen van deze soort plant. Onze vaste tuinvrijwilligers zijn hier vorig  jaar mee begonnen en inmiddels zijn er al zes volle containers afgevoerd.

Op zaterdag 25 maart jl. kregen we extra hulp van Scouting Graaf Floris V uit Heemskerk. Ongeveer 20 scouts, jongens en meisjes tussen 8 en 14 jaar, hebben samen met vijf begeleiders de handen uit de mouwen gestoken, wat na een paar uur hard werken een volle container klimop heeft opgeleverd.

Klimop wordt verwijderd met cultivators, harken, snoeischaren en sloothaken. Hiermee trek je de kluwen van strengen klimop los en is de plant makkelijker te verwijderen. Nu hele plantvlakken in het park zijn verschoond van klimop, kan de biodiversiteit in de tuin weer toenemen en krijgen diverse soorten stinzenplanten (bijzondere groep verwilderde voorjaarsbloemen) weer de kans om te groeien. Het is de bedoeling in de komende jaren alle klimop gefaseerd weg te halen; een flinke klus maar met een lonend resultaat.”

Alle scouts met hun begeleiders worden bedankt voor hun hulp op Akerendam!

Zoeken: