Blog

Samenwerken met andere domeinen en financiering vinden: hoe doe je dat als kunstenaar?

Hoe komen makers en opdrachtgevers samen tot een maatschappelijk project? Hoe pak je een groot, maatschappelijk vraagstuk aan met kunstenaars? En hoe kom je aan financiering voor projecten? Tijdens de bijeenkomst KunstUnlocked 3 – Dwars verbinden bij CKE (Cultuur & Kunst) Eindhoven kwamen onder meer deze vragen aan bod. Fonds Sluyterman van Loo was aanwezig voor de netwerkgesprekken. De belangrijkste opbrengsten voor financieringsaanvragen én samenwerkingsmogelijkheden op een rij.

Eén van de kenmerken voor een goede samenwerking tussen makers en opdrachtgevers als bedrijven, woningcorporaties, zorginstellingen en andere instanties, is vertrouwen in elkaar durven hebben, deelt Verily Klaassen, hoofd Kunstzaken Rabobank Nederland en RaboArtLab tijdens de keynote van de dag. “De grillige buitenwereld naar binnen brengen, daar hebben we kunstenaars voor nodig. Daarbij gaat het erom dat we van elkaar leren, lef hebben en samenwerken.”

Samenwerken
Bij de sessie van CKE Eindhoven ‘Creativiteit voor iedereen’, delen cultuuraanjagers Lars van Asten en Wikke Peters hoe zij kunst en creativiteit aan maatschappelijke vraagstukken verbinden. Hoe financier je dat? En welke belangen zijn er? Lars en Wikke betrekken regelmatig woningcorporaties, zorginstellingen en buurtbewoners bij projecten. Ze hebben een vaste groep van kunstenaars die ze vragen bij verschillende maatschappelijke opgaven.

“Daarbij is CKE de samenwerkingspartner en zorgt voor cofinanciering, maar we zoeken er ook vaak nog meerdere financieringsmogelijkheden bij. We schrijven veel subsidieaanvragen, zodat de projecten ook verder komen. Het liefst willen we structurele veranderingen aanbrengen”, zegt Wikke.

Zo is CKE ook partner in Trotse Kameraden, een project van zorginstelling Vitalis, waarin vitale en minder vitale ouderen onder leiding van professionele regisseurs maar liefst vier korte theatervoorstellingen maken. Drie theatergroepen bestaan uit ouderen die wonen in een locatie van ouderenzorgorganisatie Vitalis. Sommige deelnemers zijn sterren van vroeger die nog één keer op het podium willen stralen, anderen maken voor het eerst theater. Fonds Sluyterman van Loo betaalt mee aan dit theaterproject vanuit het Lang Leve Kunst programma.

Slim financieren
Hoe zorg je ervoor dat jouw project financiering krijgt, wanneer je samenwerkt met partners uit andere domeinen? In de workshop ‘Slim financieren’ deelt businesscoach Meike van Zandvoort tips hiervoor. Ook adviseur bij Fonds Sluyterman van Loo, Lotte Batelaan, deelt haar tips.

Meike: ‘Wanneer je financiering wilt aanvragen, is het allereerst belangrijk om duidelijk te hebben welk verhaal je wilt vertellen. Voor wie is jouw project? Wat wil je ermee bereiken? Waarom is het interessant voor geldverstrekkers om jou te ondersteunen? Zorg dat je je impact op orde hebt en weet welk effect je wilt bereiken met jouw project.”

Daarnaast is het heel belangrijk om de belangen van de fondsen waar je een aanvraag doet, voor ogen te houden, deelt Meike. “Wat is hun perspectief? Wat heeft een fonds eraan om jou geld te geven? Wat draagt het project bij aan de gemeente of de organisatie waarmee je samenwerkt? Denk daar goed over na bij de aanvraag.”

Lotte voegt daaraan toe: ‘Vanuit fondsen zijn er ook mogelijkheden om voor opschaling en uitbreiding van initiatieven geld aan te vragen. Fonds Sluyterman van Loo heeft die optie voor aanvragers die we al een tijdje kennen en succesvolle formats willen delen met andere organisaties. Bedenk als maker ook dat jijhetzelfde belang hebt als het fonds, namelijk een mooi en liefst duurzaam project realiseren.”
Daarnaast komt er nog een belangrijk onderwerp ter sprake: ‘Check of de beoogde samenwerking die je voor ogen hebt, klopt. Wil je met een woningcorporatie een aanvraag doen, kijk dan ook echt of dat de beste partner is. En check vooral ook of de doelgroep er behoefte aan heeft. Dus vraag daar ook naar.’

Tot slot deelt Lotte: “In het beste geval is het contact tussen de aanvrager en het fonds een wisselwerking. Het is daarvoor belangrijk om transparant te zijn en het fonds op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen. Wees ook bij aanvang realistisch over de verwachte resultaten en bereik, zodat de plannen goed uitvoerbaar zijn. Zo voorkom je een eventuele lagere vaststelling (en uitbetaling) van de gift.

Wilt u meer weten over het aanvragen van financiering bij Fonds Sluyterman van Loo en het Langs Leve Kunst programma? Kijk op de website.

Extra tip: Handige links voor makers: FindNFund.com, creativeimpacttoolkit.com/nl

 

Zoeken:

Zoeken