Ouderenprojecten en het lokale netwerk

Blog

Ouderenprojecten en het het lokale netwerk

Om een initiatief voor ouderen te starten in een plaats of regio, is een lokaal netwerk erg belangrijk. Denk aan zorg- en welzijnsorganisaties, culturele instellingen en de lokale gemeente. Als deze partijen hun passie, expertise, netwerk, mensen en middelen samenbrengen, geeft dat een project extra kans van slagen. Waar moet u rekening mee houden in de samenwerking met dit lokale netwerk? Wij geven een aantal tips.

1. Neem de tijd om organisaties samen te brengen

Zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, culturele instellingen en gemeenten zijn niet altijd van elkaar op de hoogte wat ze nu precies doen. Laat staan van wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Neem dus de tijd om die banden te ontwikkelen en organisaties samen te brengen.

2. Inspireer en laat zien!

Onze ervaring is: potentiële partners die een keer een ouderenproject bijwonen, zijn om. Ze zien met eigen ogen hoe groot de betekenis voor de ouderen is. Zorg dus dat ze geraakt worden en probeer zo veel mogelijk te inspireren met voorbeelden uit de praktijk. 

3. Zoek naar de win-win

De samenwerking is het sterkst als alle organisaties er zelf baat bij hebben. Als de welzijnsinstelling via het ouderenproject thuiswonende ouderen bereikt die nooit naar hun andere activiteiten komen, zijn ze sneller geneigd om mee te doen. Zoek dus naar de winst voor de organisatie om mee te doen. 

4. Verdeel de taken

Het is helemaal niet erg als één partij wat meer doet dan de ander. Maar waak voor ‘papieren partners’. Hierbij loopt u namelijk het risico dat een partner u ook snel weer laat vallen. Iedereen die meedoet, heeft een eigen rol en taak. Ga voor een duurzame samenwerking en maak een duidelijke verdeling van de taken.

5. Geef belangrijke partners een zichtbare rol 

Organisaties moeten verantwoorden wat ze doen, bijvoorbeeld naar de raad van toezicht. Het helpt als de bijdrage van de organisatie zichtbaar is. Dit helpt ook voor de samenwerking op langere termijn: een directeur, bestuurder of wethouder zal veel minder snel uit een programma stappen waar men zichtbaar aan verbonden is.

6. Werk met écht betrokken personen

Binnen grotere organisaties kan het soms lastig zijn om dingen geregeld te krijgen: men heeft het druk en het duurt vaak lang voordat beslissingen worden genomen. Zoek in deze organisaties naar betrokken personen die geloven in het project, enthousiast zijn en die u hierbij kunnen helpen. 

7. Werk aan een gezamenlijk toekomstperspectief

Is de activiteit een succes en staat het netwerk? Denk dan na over een gezamenlijk toekomstperspectief. Niets is mooier dan succesvolle projecten verduurzamen, zodat ouderen hiervan kunnen blijven genieten. Stel bijvoorbeeld een convenant op voor een periode van drie of vijf jaar. Dat geeft bovendien vertrouwen aan potentiële financiers.

Aan de slag met uw eigen initiatief?

Wij geloven dat actief meedoen aan kunst en cultuur het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt Fonds Sluyterman van Loo mee aan culturele activiteiten voor ouderen die verbinden. Denk aan muziek, theater, dans of workshops fotografie, schilderen of tekenen. Wilt u een project voor ouderen beginnen of verder opschalen, maar heeft u nog vragen en zoekt u hierbij ondersteuning? Meld u aan voor ons online spreekuur.

Zoeken:

Zoeken