Nieuws

Open tuindag zondag 11 juni 2023

 Akerendam

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de 17e tot eind 19e eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo. Het landhuis Akerendam heeft zijn toenmalige functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het Fonds organiseert.

Het park

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt.

Achter huis Akerendam lag tot voor kort een grote barokke spiegelvijver welke eind 2020 is gerestaureerd. De vijver is gemaakt volgens een reconstructie van de landschappelijke vijver met houten beschoeiing, zoals deze er rond 1850 uitzag. Ook de keermuren van de gracht met de beide bruggen, grotendeels stammend uit de 17e eeuw, zijn in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. De beide restauraties hebben de belevingswaarde van het park van Akerendam sterk verhoogd en dankzij de welgekozen beplanting zal er in elk seizoen wat te beleven zijn.

Open Tuindag zondag 11 juni 2023

Als u meer wilt weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e t/m de 21ste eeuw, dan bent u van harte welkom tijdens onze open tuindag op 11 juni. De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis. Bij de oranjerie in de moestuin zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen. (Invaliden)toiletten zijn aanwezig. Op deze dag zal tegelijkertijd een fair worden georganiseerd bij het seniorencomplex Nieuw Akerendam, die eveneens kan worden bezocht.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter bioscoop Cineworld.

 

Zoeken: