Levensluister event

Verslag

Levensluister-event: hoe kunnen we het leven meer luister geven

“We hebben jullie iets moois te vertellen”, met deze woorden trapte Marieke Beekers het Levensluister-event op 17 november af. Een aantal jaar geleden richtte ze samen met Jessie Wagemakers Levensluister op. Hun droom: echte aandacht en oprechte gesprekken over het leven, met álle ouderen.

Levensluister onstond tijdens de Health Innovation School Zuid West Nederland in 2019. Inmiddels is het uitgegroeid tot een breed concept dat zelfs binnen ouderenzorgorganisaties als sociale innovatie wordt toegepast. Naast events, trainingen en een podcast, heeft Levensluister gesprekskaarten ontwikkeld die professionals, mantelzorgers en vrijwilligers helpen om tot een zinvol gesprek met ouderen te komen. 

Levensluister openingswoord

Levensluister-event

Ongeveer vijftig deelnemers zijn er deze ochtend bij. Het Levensluister-event is een interactief programma met veel aandacht voor verbinding en dialoog. Naast oprichters Marieke en Jessie, zijn er twee sprekers die hun ervaring en kennis op het gebied van zinvolle gesprekken met ouderen delen. En dat alles in een klein, bruin café met uitzicht op een indoor skatebaan in Breda. Het contrast kan bijna niet groter. De middag begon met een persoonlijke vraag: wat is het spannendste of stoerste dat jij ooit hebt gedaan? 

Zingeving als de basis van ons bestaan

De eerste spreker van de ochtend is Jacky van Goor, auteur, onderzoeker, organisatiecoach en leiderschapstrainer. Ze deed onderzoek naar zingeving. Aanleiding voor haar onderzoek was de Japanse film ‘After life’. In de film mogen overledenen één herinnering uit hun leven meenemen naar het hiernamaals. Voor Van Goor werd het dé manier om onderzoek te doen naar zingeving. Welke herinnering nemen mensen mee als ze er maar één mogen kiezen? 

Levensluister Jacky GoorsLevensluister publiek

Conclusie: verhalen over spullen, geld, materieel of succes komen nauwelijks voor. Het zijn ook niet de grote life-events die worden genoemd. De rode draad in alle verhalen is verbinding. Verbinding met de ander, de natuur of iets dat groter is dan wijzelf.

Het eerste deel van de ochtend wordt afgesloten met het uitwisselen van één herinnering van afgelopen week. Welke neem je mee? En waarom is deze herinnering belangrijk voor je? Het zorgt voor mooie gesprekken en inzichten tussen de deelnemers in de zaal. 

Tijdlijn van de levensloop

Tweede spreker van de ochtend is Joost van Wijmen, kostuummaker van origine. Samen met Kim Vogels startte hij het project Encounter. De belangrijkste vraag die binnen dit project centraal staat: wat is de invloed van ons veranderende lichaam. En wat doet dit met identiteit en je relatie tot anderen? 

Levensluister levensloop uitlegPubliek luistert Levensluister

Na een inspirerende presentatie met voorbeelden uit de praktijk, mogen ook deelnemers van het Levensluister-event aan de slag binnen dit thema. Iedereen krijgt een groot vel, een meetlint, een potje inkt en een pen. Vervolgens wordt gevraagd om een tijdlijn van jouw leven te maken, met vijf mooie en vijf lastige momenten gekoppeld aan lichamelijke verandering. Een flinke uitdaging. Veel deelnemers stoeien met de grootte van het papier en de inkt die nogal snel vlekt. “Was een stift niet handiger geweest?”, merkt iemand op. Een bewuste keuze. Want, zo geeft Van Wijmen aan: “Op deze manier word je gedwongen om te vertragen en jezelf echt aan het denken te zetten.” 

Levensluiter levenslijn makenLevensluister zelf tijdlijn maken

Vervolgens gaan de deelnemers in de zaal met elkaar in gesprek over hun tijdlijn. Wat valt er op? Best spannend om hierover te praten met iemand die je tot deze ochtend nog nooit gesproken had, zo blijkt. Maar na een paar minuutjes lijkt het alsof niemand zich hier nog iets van aantrekt. “Er is best veel achter elkaar gebeurd”, merkt een oudere man op over zijn eigen tijdlijn. “Confronterend om je eigen leven zo te zien”, concludeert iemand anders.

Verhalen, ontroering en ontmoeten

Nadat de gesprekken zijn afgerond en iedereen weer op zijn plek zit, wordt de ochtend gezamenlijk afgesloten met een lunch. Maar niet voordat het publiek wordt gevraagd om de ochtend in een zin te vatten. “Het gaat om de volheid van het leven”, deelt een van de deelnemers in de zaal. “Nieuwe verhalen, ontroering en ontmoeten”, vult iemand aan. “Het verhaal van de ander kunnen voelen”, wordt tot slot genoemd. 

Met deze woorden sluiten Marieke en Jessie het evenement af. Ze kunnen terugkijken op een mooie ochtend. De inspirerende sprekers en mooie verhalen van alle deelnemers hebben het leven op deze ochtend voor drie uurtjes “meer luister gegeven”.

Aftermovie

Bekijk hieronder de aftermovie van deze bijzondere ochtend. Foto’s zijn gemaakt door Meike Beekers.

Steun Fonds Sluyterman van Loo

Het Levensluister krijgt een financiële bijdrage van Fonds Sluyterman van Loo. Op deze manier wil Levensluister een nog groter publiek bereiken. Ben jij projectleider of oprichter van een initiatief, en wil je eens met ons sparren over de mogelijkheden? Meld je dan aan voor ons spreekuur. We denken graag met je mee!

Zoeken:

Zoek