Nieuws

Inspiratiesessie Culturele Apotheek: samenlezen voor verbinding

Stichting Culturele Apotheek en Fonds Sluyterman van Loo organiseren op dinsdag 19 maart om 11.00 uur een gratis online sessie voor iedereen die meer wil weten over (het opzetten van) samenlees-groepen voor ouderen, waaronder ouderen die leven met dementie.

Samenlezen

De Culturele Apotheek gebruikt literatuur om mensen met elkaar te verbinden. En dat werkt. Bij samenlezen gebeurt er iets bijzonders. Met een mooie tekst om over te praten, stappen mensen meteen voorbij de koetjes en kalfjes. Thema’s als liefde, verlies, de natuur, herinneringen, familie komen aan bod. Het gaat aan de ene kant om het genieten van mooie verhalen en gedichten. Aan de andere kant gaat het om elkaar ontmoeten en écht een goed gesprek voeren.

Inspiratiesessie

Tijdens deze inspiratiesessie maakt u kennis met de Culturele Apotheek, die inmiddels op meer dan 60 plekken door Nederland verspreid samenlees-groepen is gestart. Ook ervaart u zelf hoe het is om samen te lezen en wat dit teweeg brengt.

Concept samenleesgroepen

Het concept is eenvoudig en makkelijk uit te voeren. De Culturele Apotheek zorgt voor mooie teksten, gedichten, fragmenten uit romans of korte verhalen. Daarnaast is er een training voor de vrijwillige leesbegeleiders die de samenlees-groepen gaan begeleiden. De ouderen die meedoen, hoeven niets voor te bereiden. De teksten worden ter plekke uitgedeeld en hardop voorgelezen. Hierna praten ze in de groep over de literatuur. Daarbij gaat het niet over de literaire kwaliteit, maar over vragen als: wat brengt het bij jou naar boven? Waar moet je aan denken? Wat raakt je? Juist ook mensen die niet veel lezen of misschien niet meer kunnen lezen, kunnen op deze manier meedoen.

Start zelf met een samenlees-groep

Enthousiast geworden na de inspiratiesessie? Dan kunt u ook zelf aan de slag met samenlezen. Onder begeleiding van de deskundigen van de Culturele Apotheek, kunt u zelf leesbegeleiders laten trainen en een samenlees-groep starten met ouderen. Fonds Sluyterman van Loo stelt financiering beschikbaar voor stichtingen en verenigingen die een samenlees-groep willen starten.

Aanmelden

Aanmelden voor deze inspiratiesessie is mogelijk tot 18 maart 2024.

Meer weten over de Samenleesgroepen? Bekijk de video hieronder.

Zoeken:

Zoeken