Op 13 november 2022 was er in Helmond een groots rockconcert. De deelnemers, gemiddeld 70 jaar oud, waren bij elkaar gebracht door Annique van den Heuvel, projectinitiator van Rock ’n Rollators en cultuurverbinder bij CultuurContact. Het Lang Leve Kunst Fonds heeft dit initiatief mede gefinancierd. Annique vertelt meer over haar aanpak en de sleutel tot het succes.
In 2019 begon Annique als cultuurverbinder in Helmond. Vanuit haar taak verbindingen te leggen tussen het culturele en sociaal-maatschappelijke veld had zij voor Corona al het idee opgevat ‘babyboombands’ op te zetten. In april 2022 kon ze dit plan eindelijk gaan uitvoeren. Het idee was ouderen die vroeger in een band gespeeld hadden bij elkaar te brengen en toe te werken naar een concert. Het resultaat was een groot succes met een stijf uitverkocht rockconcert in de Cacaofabriek in Helmond.
Hoe heb je het aangepakt?
Ik heb meteen contact gezocht met de projectleider / bandcoach Bob van Rutte van Kunstkwartier om samen te kunnen sparren. De werving ging via affiches, sociale media, lokale ambassadeurs, een wervingsfilmpje en een artikel in het Eindhovens Dagblad. Op een informatiebijeenkomst konden deelnemers op een lijstje aangeven van welke rockmuziek en welke bands ze houden, welk instrument ze bespelen, of ze (ook) konden zingen en of er deelnemers waren met wie ze in een band wilden spelen. Na een hoop gepuzzel werden er uit de overgebleven 31 deelnemers zes bands en een solist geselecteerd.
Hierna volgde een uitgebreid proces vol interessante groepsdynamiek. Annique: “Vooral in het begin waren er wel strubbelingen. Een paar deelnemers die niet helemaal door één deur met elkaar konden. Zoals in iedere groep waren er extraverte en meer introverte personen en dat vroeg wat begeleiding, maar ging steeds beter.” Het project breidde zich steeds verder uit. Tweewekelijkse repetities werden wekelijkse repetities. En naast de bandcoaching door het Kunstkwartier kon men kiezen voor individuele ‘bijspijkerlessen’’. Dit was wenselijk, omdat het niveauverschil binnen sommige bands groot was en enkele muzikanten bijvoorbeeld al 50 jaar hun gitaar niet hadden aangeraakt.
Concert in de Cacaofabriek
Het concert ging heel goed, alle bands speelden vier of vijf nummers, dus het werd een uitgebreide middag. Het was jammer dat we aan zoveel mensen nee moesten verkopen, het concert hadden we wel drie keer voor een volle zaal kunnen spelen. Het was ook een uitdaging alle bezoekers – sommigen met een verminderde mobiliteit – een goede plek te geven, en tegelijkertijd echt het rockconcertgevoel behouden. Voor mij ook een geheel nieuwe situatie!
Het meest trots ben ik op het hele proces en wat dat bij de deelnemers heeft losgemaakt. Er komt veel bij kijken en er wordt echt wat gevraagd: het omgaan met elkaar en de onderlinge niveauverschillen, het samenspelen en écht naar elkaar luisteren. Het vraagt muzikaal ook wel veel. En natuurlijk de discipline, iets hebben waar je elke week naar toe moet gaan, het toewerken naar een eindresultaat. Het bleek voor velen de juiste uitdaging en het levert zoveel moois op. Veel deelnemers bedankten ons achteraf voor de mooie tijd die het hun had gegeven. Ik ben er trots op dat het die levensvreugde bracht die ik van tevoren in mijn hoofd had.
Een van de deelnemende gitaristen was vroeger welzijnswerker. Hij was in een zwart gat gevallen na zijn pensioen en vertelde dat tijdens de repetities het ‘sociale werken’ weer bij hem omhoog kwam. Hij is de drijvende kracht geworden die de groep na het concert nu nog steeds bij elkaar houdt en veel bijeenkomsten organiseert. Je ziet bij meerdere bandleden dat hun deelname als katalysator heeft gewerkt en zij nu aan meerdere muzikale en sociale activiteiten meedoen.
Het is mooi om te zien dat de groep nu echt een groep is geworden. Ze organiseren gezamenlijke bijeenkomsten en etentjes en er zijn nieuwe bands gevormd. Het grootste gedeelte heeft simpelweg besloten niet te stoppen met samenspelen. Daarom komen er binnenkort muzikale workshops en heeft het Kunstkwartier daarnaast de repetitieruimte op vaste dagen beschikbaar gesteld voor de bands die willen blijven samenspelen.
Een nieuwe ronde
Natuurlijk zijn er nieuwe plannen. We willen repetities gaan starten voor nieuwe deelnemers en die later samenvoegen met de bestaande groep. Ik roep vrouwen van harte op om mee te doen, want de mannen zijn tot nu toe in de meerderheid. We denken ook aan studio opnames om een cd uit te brengen. Gezien de animo willen we de concerten uitbreiden, bijvoorbeeld in de vorm van een indoorfestival in de Cacaofabriek in 2024, waarbij we het publiek ook beter kunnen verdelen over meer podia. Misschien is het zelfs wel een mogelijkheid om ‘Ready to Rock’, dat is een initiatief van het Kunstkwartier waarin basisschoolleerlingen leren in een band te spelen, aan het festival te koppelen. Jong en oud op een podium!
Fotografie: Dave van Hout