Eind 2023 deden het Lang Leve Kunst Fonds en het Participatiekoor een oproep aan organisaties die het leuk vinden te starten met een pilot participatiekoor. We organiseerden een inspiratiesessie om te vertellen hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan en een koor starten met zangers die leven met dementie.
Een participatiekoor
Een participatiekoor bestaat voor een deel uit mensen met de diagnose dementie en voor een ander deel uit mensen zonder dementie. Dit zijn de zogenaamde mantelzangers. Zij ondersteunen de deelnemers met dementie. De participatiekoren repeteren wekelijks en werken onder leiding van een dirigent toe naar een of meer presentaties voor publiek. Centraal staan de principes gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie.
Twaalf nieuwe participatiekoren
Na de inspiratiesessie deden twaalf organisaties verspreid over Nederland een aanvraag bij het Lang Leve Kunst Fonds om onder begeleiding van het Participatiekoor een eigen pilot koor te starten. De aanvragers waren: Odensehuis Ede, Stichting Reigershoeve in de regio IJmond, Stichting Quintus in Kampen, Stichting Het Wilde Westen in Utrecht, Kunst Educatie Culemborg, Stichting Theater de Leest in Waalwijk, Stichting IJmond Vocaal in Velsen, Stichting Kronenburg Klassiek in Cuijk, Amadeushuis in Bergambacht, Muziekschool Amsterdam Noord, Alzheimer Nederland – afdeling Drechtsteden en Alblasserwaard en Cultuurkust in Putten.
Matthäus Passion
In het voorjaar van 2024 organiseerden alle koren na een aantal repetities meezingconcerten in hun eigen regio. Zij brachten onder meer stukken uit de Matthäus Passion van Bach te gehore. Alle twaalf organisaties zijn enthousiast over het koor, trots op de zangers, de betrokkenheid, de kwaliteit en zien wat het voor iedereen betekent om hieraan mee te doen.
Enkele citaten:
“Met de start van het koor, hadden mensen niet zoveel geloof in zichzelf. Gaven aan dat het “te hoog” gegrepen was. Met het voltooien van het optreden was er enorme trots. Eigenlijk ook verbaast dat ze dit met elkaar kunnen realiseren.”
“Wat ik nog leuk vind om te delen, betrof een man met een haperend brein die toch erg vergeetachtig is. Na twee dagen wist hij het nog steeds. Zijn ogen gingen weer oplichten toen ik over het koor sprak en hij zei: ‘dat was echt een fantastisch optreden, echt heel mooi’. Prachtig dat dit goed in zijn geheugen terecht is gekomen. Toch weer nieuwe herinneringen gemaakt.”
“Hoe is het mogelijk dat dit zo veel plezier oplevert en dat het niet uit maakt of het ‘haperende brein’ beperkingen geeft. Muziek verbindt en raakt een emotie die met niets anders te bereiken valt.”
Vervolg
De koren willen stuk voor stuk doorzingen. Er zijn al vervolgconcerten geweest in de zomer en er staan een heel aantal kerstconcerten gepland. De organisaties leggen contact in de regio en zoeken naar opties om het koor te verduurzamen. Het Lang Leve Kunst Fonds staat open voor vervolgaanvragen, waar een aantal organisaties al dankbaar gebruik van hebben gemaakt.