Initiatief

Oorlogsverhalen Indische en Molukse Groningers

Stichting Oorlogsverhalen

Bijdrage: € 8.500

Groningen

20 ouderen actief betrokken, 200 bezoekers expositie

 

Oorlogsverhalen op een pop-up expositiewand

Kunstenaar Egbert Pikkemaat heeft een reizende, variabele pop-upexpositie gemaakt op een speciaal door hem bedacht kartonnen systeem. Het systeem bestaat uit blokken, die op verschillende manieren kunnen worden gestapeld tot expositiewanden. Op de blokken heeft hij oorlogsverhalen van Indische en Molukse ouderen verzameld, en deze vervolgens geëxposeerd in een zorginstelling. Het idee is ontstaan vanuit een bloempje dat de kunstenaar nog heeft van zijn tante Alda, die in een Japans interneringskamp is overleden.

Expositie oorlogsverhalen Indisch en Molukse Groningers

(Bron foto: https://oorlogsverhalen.com) 

Herdenking Oorlog Nederlands-Indië

Het project is veel groter geworden dan alleen een expositie in een zorginstelling. De opening van de expositie was op 15 augustus 2023 onderdeel van de eerste Groningse herdenking van de oorlog in Nederlands-Indië. Het einde van die oorlog wordt jaarlijks op 15 augustus herdacht. Alle verzamelde verhalen samen geven een beeld voor buitenstaanders over dit stuk vaderlandse geschiedenis, die voor de meeste Nederlanders verborgen is gebleven.

(Bron foto: https://oorlogsverhalen.com) 

Grote impact

Op de ouderen die geïnterviewd zijn, heeft het project grote impact gehad. Zij waren dankbaar dat zij hun verhaal mochten vertellen. Zij zien deze aandacht voor hun geschiedenis als een erkenning van hun stilgezwegen leed. Ze zijn allemaal opener gaan praten met hun kinderen en kleinkinderen, waardoor er ook meer ruimte kwam voor vragen naar hun verhalen. Een van de kleinkinderen heeft een spreekbeurt op school gehouden over opa’s verleden. Kinderen vroegen naar foto’s en documenten en realiseerden zich dat zij familie hadden in Indonesië. Tijdens de dagopvang in ouderenzorgcentra durfden ouderen plotseling hun verhalen met elkaar te delen.

(Bron foto: https://oorlogsverhalen.com) 

Vervolg

Alle verhalen worden gepubliceerd op de website van Stichting Oorlogsverhalen. Bekijk alle verhalen hier.  De expositie wordt uitgebreid met meer verhalen en zal hoogstwaarschijnlijk op nog meer locaties te zien zijn.

" ARTISTIEKE ONTWIKKELING IS OP ELKE LEEFTIJD ZINVOL "

Zoeken:

Zoeken