Stichting de Culturele Apotheek
Landelijk
Bijdrage FSvL: € 23.500
Bereik: 1.280 deelnemers
Samenleesgroepen
Stichting Culturele Apotheek haalde de methodiek van samenlezen, die in Engeland is ontwikkeld, in partnerschap met de Engelse organisatie in 2018 naar Nederland. Sindsdien zijn er samenleesgroepen voor ouderen gestart in bibliotheken, buurthuizen, inloophuizen voor mensen met dementie (Odensehuizen) en zorginstellingen. Bij een samenleesgroep gaan de deelnemers aan de hand van literaire fragmenten met elkaar in gesprek onder begeleiding van een leesbegeleider. Het is een zinvolle uitdagende activiteit, die mensen activeert. Ze kunnen waardevol bijdragen en krijgen meer zelfvertrouwen. Het gaat aan de ene kant om het genieten van mooie verhalen en gedichten. Aan de andere kant gaat het om elkaar ontmoeten en écht een goed gesprek voeren. De leesbegeleider, die training krijgt van de Culturele Apotheek, heeft een belangrijke rol in het faciliteren van de groep en het gesprek.
Landelijke uitrol
De stichting is tevreden over de groei die de samenleesmethodiek doormaakte in de afgelopen jaren. Er zijn steeds meer locaties die samenlezen aanbieden als activiteit aan ouderen en de spreiding over het land loopt goed. Er is een groei gerealiseerd van 58 naar naar 80 actieve samenleeslocaties in 18 gemeentes. Samen organiseerden zij zeker 1.500 samenleessessies voor ouderen, waaronder ouderen met dementie. Er deden in elk geval 1.280 unieke deelnemers mee aan de sessies. De meeste daarvan zijn reguliere bezoekers van een samenleesgroep. Er zijn 92 actieve vrijwilligers die de leesgroepen begeleiden.
Deelnemers waarderen het samenlezen gemiddeld met een 8,5. Dat is een prachtig cijfer waar de stichting trots op is. Nog mooier zijn de reacties van deelnemers:
– ‘Het zet je aan goed te luisteren. Dat anderen iets anders in de tekst vinden dan jezelf. Dat je daardoor je eerdere gedachten erover kunt bijstellen. Eenmaal thuis de tekst nog eens lezen’
– ‘Zonder voorbereiding bezig zijn met lezen. Confrontatie met nieuwe teksten. Leuk om met anderen gesprek te hebben’
– ‘Het betekent veel voor mij om deel te nemen aan deze literatuurcursus. Ik kan mijn Nederlandse taal verbeteren, meer correcte manieren kennen om met andere mensen te praten. Verbeteren van mijn verbale opleiding. Contact met andere mensen’
Omroep Max maakte een reportage over het samenlezen die werd uitgezonden tijdens de Week tegen Eenzaamheid: MAX Ouderenjournaal – Helpen is gratis – MAX Vandaag (vanaf minuut 11:36)
Oproep format
Samenlezen is zeer geschikt voor ouderen. Het activeert hen en zorgt voor diepgaande gesprekken. Daarom stellen Culturele Apotheek en Fonds Sluyterman van Loo dit concept nu als format beschikbaar. Hiermee kunt u gebruik maken van alle kennis die er al is en wordt u geholpen bij het opzetten van dit project. Wilt u ook een samenleesgroep beginnen? Lees meer op deze pagina van het Lang Leve Kunst Fonds.
Eerder spraken we Akke Visser al over dit mooie ouderenproject. U leest het hier.