Initiatief

Ouderen als redacteur

Bijdrage Fonds Sluyterman van Loo: € 10.000
Plaats: Alkmaar en online
Aantal deelnemers: 400

Ouderen maken een tv-programma
Groots Alkmaar is een cultuurparticipatieproject van Artiance voor en door senioren: een tv-programma over cultuur, natuur en historie voor de gemeente Alkmaar, waarbij de redactie bestaande uit senioren de verschillende items bedenken en op basis hiervan een online tv-programma maken. Er zijn jonge professionals betrokken voor het camerawerk en de montage.

Er worden 10 uitzendingen gemaakt met in elke uitzending 4 items opgenomen op 4 locaties (buiten in de natuur, zorginstelling, historisch plek, culturele instelling). In elk programma zitten items die aanzetten tot een activiteit.

Ervaring
Met 20 activiteiten en 20 deelnemers per activiteit is er een bereik van 400 ouderen. Uiteindelijk zijn er met een hechte club van elf ouderen als redactieleden tien uitzendingen gemaakt op zeer diverse locaties. Afhankelijk van de Coronamaatregelen was dit met of zonder publiek. Er zijn in totaal 25 items voor de uitzendingen gemaakt, ook op heel  verschillende locaties. Er was altijd aandacht voor verschillende activiteiten die door henzelf en door partners georganiseerd worden voor de doelgroep, dit gebeurde via de vaste items in de uitzendingen: de Agenda en De Minuut Van.

De leden hebben met elkaar de ontwikkeling doorgemaakt tot een professionele redactie die weet waar ze voor staan en wat ze willen laten zien. Bereik aan kijkers: 7.000. Bekijk de uitzendingen op YouTube.

Vervolg
Groots Alkmaar gaat zich verder door ontwikkelen tot een community om ouderen met elkaar te verbinden. Het wordt een paraplu van meer initiatieven voor senioren gerelateerd aan kunst, cultuur, historie en natuur, gericht op activering van de doelgroep. De redactie van Groots Alkmaar (GA) blijft zich bezighouden met het maken van uitzendingen GA-TV en daarnaast komen er diverse andere takken, zoals GA-website, GA-kunstmaatjes, GA-Dag&Dauw.

" ARTISTIEKE ONTWIKKELING IS OP ELKE LEEFTIJD ZINVOL "

Zoeken:

Zoek