Initiatief

Football Memories

Bijdrage: € 2.850 

Stichting Football Memories Nederland 

Deelnemende ouderen en mantelzorgers: 550+ 

Samen voetbalherinneringen ophalen

Dat is de essentie van Football Memories. Tijdens terugkerende groepsbijeenkomsten ontmoeten ouderen elkaar, waarbij ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun club. Ze ontmoeten elkaar in het stadion, het clubmuseum of een voetbalkantine. Een voor de deelnemers laagdrempelige ontmoetingsplek, waarbij de entourage bijdraagt aan de herkenning, sfeer en beleving. 

Eenzaamheid en dementie

De meeste deelnemers kampen met eenzaamheid, sociaal isolement en/of (beginnende) dementie. Deelname aan Football Memories prikkelt de deelnemers door de omgeving en omdat ze weer iets nieuws doen. De hersenen worden geactiveerd. Dit heeft een vertragend effect op de ontwikkeling van dementie. Voor de meeste deelnemers zijn sociale interacties niet meer zo vanzelfsprekend, dus het is fijn om samen met anderen gedeelde herinneringen op te halen. 

Ook voor de deelnemende mantelzorgers biedt het project ontspanning en ontmoeting met lotgenoten. 

Football memories twee mannen aan tafel

 6.250 ontmoetingen

In 2018 startte Willem II in Tilburg als eerste club in Nederland met Football Memories. Sindsdien is, met name na de coronapandemie, de belangstelling elders in het land snel gegroeid.  Football Memories Nederland hielp in de afgelopen twee jaar met o.a. steun vanuit het Fonds Sluyterman van Loo 19 clubs. Met steun van Football Memories Nederland werden de voorbereidingen, opzet, implementatie en uitvoering van het project gedaan. Samen met ruim 140 vrijwilligers vonden er meer dan 6.250 betekenisvolle ontmoetingen plaats. 

" ARTISTIEKE ONTWIKKELING IS OP ELKE LEEFTIJD ZINVOL "

Zoeken:

Zoeken