Ouderen gebruiken app mobiele telefoon

Initiatief

Dag!enDoen! in Fryslan

Bijdrage Fonds Sluyterman van Loo: € 16.000

Stichting Dag!enDoen!

Friesland

Aantal deelnemers: 350

 

Activiteitenaanbod en meer voor ouderen

Dag!enDoen! is een app die deelnemers dagelijks laat zien welke activiteiten zij in hun eigen gemeente kunnen doen. Het biedt de mogelijkheid op het laatste moment nog aan te melden, vervoer te regelen en een maatje te vinden dat met hen meegaat. Dat maatje zorgt ervoor dat de drempel om ergens alleen op af te stappen er niet meer is.

Door het bieden van vervoer en een maatje, is het makkelijker voor ouderen om deel te nemen aan activiteiten. Voorbeelden van activiteiten zijn beweeggroepen en sociale activiteiten en lezingen. Inmiddels is Dag!enDoen! in verschillende gemeenten in Nederland succesvol geïmplementeerd, waaronder in 10 gemeenten in Friesland via samenwerkingsverband Divers. Dit samenwerkingsverband bestaat uit 9 welzijnsorganisaties.

Ervaring

Het is iedere welzijnsinstelling gelukt om een mooi Dag!enDoen! project op te zetten in hun gemeente. Ouderen zijn geënthousiasmeerd om meer aan het leven van alledag deel te nemen. Tijdens de Friese vergaderingen met de projectleiders zijn mooie voorbeelden gedeeld van wat Dag!enDoen! kan betekenen voor ouderen. Er zijn bijvoorbeeld ouderen die door Dag!enDoen! hun weg vonden naar een wandelgroep. Er zijn ouderen die, naast dat ze nu aan activiteiten deelnemen, ook aan het project zelf zijn gaan meewerken als vrijwilliger. Er is zelfs iemand die aan andere ouderen is gaan uitleggen hoe je met de app kan werken.

Vervolg

Op een na, hebben alle welzijnsinstellingen het project opgenomen in hun reguliere aanbod. In deze gemeenten kunnen de ouderen de app blijven gebruiken om op een laagdrempelige manier aan activiteiten in de buurt deel te nemen. De welzijnsorganisaties blijven ook deel uitmaken van het Dag!enDoen! netwerk, dat zowel een sociale kant als de technische kant bedient.

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe de app werkt:

" ARTISTIEKE ONTWIKKELING IS OP ELKE LEEFTIJD ZINVOL "

Zoeken:

Search