Initiatief

Boze Bejaarden

Bijdrage Fonds Sluyterman van Loo: € 3.250
Stichting Acteursgroep Wunderbaum
Rotterdam
Aantal bezoekers: 300

Een tragikomisch operette hoorspel
Boze Bejaarden is een muziektheatervoorstelling door Volksopera, Acteursgroep Wunderbaum en het HERMESensemble tijdens Festival O. De voorstelling heeft de vorm van een tragikomisch operette hoorspel, dat zich afspeelt in en om een verzorgingshuis. De drie voorstellingen vonden plaats op 26 en 27 mei 2023 in verzorgingshuis Berghuis Humanitas in Rotterdam.

Vijf professionele gastacteurs op leeftijd (Frieda Pittoors, Leny Brederveld, Bert Luppes, Aus Greidanus sr. en Jetty Mathurin) vervullen de hoofdrollen. Componiste Annelies Van Parys arrangeerde aria’s uit het klassieke operette-repertoire en schreef een soundscape voor het project. De tekst is van de Vlaamse schrijfsters Annelies Verbeke en Gaea Schoeters. Doel van het project is een nieuwe invalshoek bieden op ouderdom en ouderen expliciet een stem te geven. Het resultaat is een comedy of errors met veel misverstanden en romantische, suikerzoete en warme momenten. Tegelijkertijd is het een scherpe kritiek op onze omgang met de zorg en ouderen.

 

Ervaring
Het gaf een enorme meerwaarde om de voorstelling binnen de muren van het verzorgingshuis te spelen. De thematiek van de voorstelling werd op deze manier veel beter invoelbaar. Tegelijkertijd was het scenografisch ook interessant in de aula te spelen, terwijl de bewoners van het huis op de achtergrond door het beeld bewogen. De voorstelling liet diepe indruk achter op zowel de bewoners als het zorgpersoneel. Zoals een activiteitenbegeleider beschreef:
‘Wat een geweldige middag hebben onze ouderen gehad! Ook de zorg heeft het fantastisch gehad. Veel herkenning vanuit iedereen, dus met een lach en een traan gekeken. Ik denk dus precies hoe jullie het ook voor ogen hadden.’
Daarnaast verscheen er een mooie recensie in de Theaterkrant. Zij schreven: ‘…Het is bijzonder confronterend om over nakende dood en vereenzaming te horen wanneer je een echte senior de loopbrug ziet oversteken boven de acteurs heen. Voor hen en het verzorgend personeel was er al een gratis voorstelling eerder. Dat maakt dit project toch ook een community-voorstelling.’

Vervolg
De voorstelling gaat nog spelen in Oostende (De Grote Post) en nabij Brussel (Kunst en Cultuur Sint Pieters Woluwe). Ze hopen daarna de voorstelling ook nog in concertzaal Amare in Den Haag te gaan spelen.

 

" ARTISTIEKE ONTWIKKELING IS OP ELKE LEEFTIJD ZINVOL "

Zoeken:

Zoek