Initiatief

Bezinningsboom

Bijdrage Fonds Sluyterman van Loo: € 10.000

Stichting Stoereloer

Leeuwarden

Aantal deelnemers: 65 ouderen en 148 kinderen

 

Community art project

Bezinningsboom is een community art project waarin ouderen actief kunst maken. Daarnaast ontstaan er veel ontmoetingen tussen jong en oud: zowel ouderen als kinderen deden namelijk mee aan dit project. De deelnemers aan het project kregen workshops van Stoereloer, een stichting die community art projecten organiseert in Leeuwarden.

De ouderen deelden persoonlijke verhalen met elkaar, onder begeleiding van een dichter en kunstenares. Ze vertaalden hun verhalen vervolgens naar gedichten en kunstwerkjes, die in verlichte weckpotten in grote ‘bezinningsbomen’ zijn geplaatst.

Foto maken van de bezinningsboom

Jong en oud

Kinderen kregen workshops van een dichteres en kunstenares, waarbij zij zich moesten ‘bezinnen’ op hun omgeving: waar ze wonen, graag komen en spelen. Ze stonden stil bij wat er wel of niet ten goede verandert, hoe het zou moeten zijn of blijven en hoe ze dat ervaren.

Hun dichtregels vormen de wortels van de bezinningsbomen, van waaruit symbolisch groei mogelijk wordt. Ook ontwierpen zij symbolen waarmee ze linosnede-afdrukken maakten op vilt. Deze zijn aangebracht op de stammen van de bomen. Alle kunstwerken en alle bomen samen vormden de expositie ‘Woud van Waarde’. In een donkere ruimte werden verlichte kunstinstallaties en een soundscape met gedichten en geluiden tentoongesteld.

Stoereloer heeft met het project ouderen, jeugd en bezoekers geïnspireerd om meer na te denken over een duurzamere wereld en over hoe mensen met zichzelf, met elkaar en met hun omgeving omgaan. Een selectie van de gedichten is gebundeld in een boekje.

(Bron foto: Stoereloer)

" ARTISTIEKE ONTWIKKELING IS OP ELKE LEEFTIJD ZINVOL "

Zoeken:

Zoek