Ouderen kunstactiviteiten en zichtbare en vaste theatergroepen bieden; daar heeft zorgorganisatie Vitalis in Eindhoven het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Met geld van het Lang Leve Kunst Fonds is Vitalis bezig succesvolle kunstprojecten meer in te bedden in de organisatie en hier een inzichtelijk en inhoudelijk plan van te maken. Cultuuraanjager bij Vitalis, Wendy van Zon, vertelt over dit traject.
“Lang Leve Kunst Fonds vroeg ons, samen met een aantal andere zorgorganisaties in Nederland, of we als ambassadeurs wilden fungeren voor kunstprojecten met ouderen. Wij zijn al 22 jaar bezig met kunst en cultuur en ouderen, maar we moeten ook nog knokken om het in ons DNA te krijgen. Daarom hebben we deze kans aangegrepen om ook ons eigen programma goed te onderzoeken. Wat doen we? Wat kost het en wat levert het op? Daar hebben we het afgelopen jaar naar gekeken intern. Zodat uiteindelijk andere organisaties daar ook van kunnen leren.”
“Daarnaast hebben we gekeken hoe we twee projecten die al langer lopen, meer financieel kunnen verduurzamen: Trotse Kameraden en Samen Creatief. Trotse Kameraden is een theaterproject waarbij vitale en minder vitale ouderen, wijkbewoners, vrijwilligers, jongeren en medewerkers onder leiding van professionele regisseurs een theatervoorstelling maken”, vertelt Wendy van Zon. “Trotse Kameraden loopt al tien jaar; op een aantal locaties zijn er theatergroepen opgezet en vorig jaar ook één in de wijk waar Vitalis zorg biedt. De groepen werkten toe naar een gezamenlijk optreden in het Parktheater in Eindhoven. Sommige groepen speelden ook voor kleine zalen hiervoor al.”
Herkenbaarheid
Eén van die wijkbewoners is Harry Stinis (87). Hij woont zelfstandig met zijn vrouw en doet mee met de theatergroep voor wijkbewoners in Eindhoven. “Ik heb in het verleden ook al meegedaan bij een theatervoorstelling. Dat was in Leeuwarden, ze zochten toen twee mensen die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. Ik was er daar één van. Ik vond het optreden zo leuk, het verhalen vertellen ook. Toen ik hier drie jaar geleden kwam wonen en ik afgelopen jaar van Trotse Kameraden hoorde, dacht ik: ‘Ik ga het gewoon proberen’. Ik vind het zo leuk om op het podium te staan. En vind het een uitdaging om in zo’n grote zaal op te treden. De herkenbaarheid bij elkaar en de sfeer die zo goed is bij de repetities en het optreden: dat vind ik mooi.”
“Mijn dochter zei na afloop van de voorstelling: ‘Ik zag ‘de oude pa’ weer terug. Van vijf jaar geleden. Dat deed mij zoveel. En mijn vrouw, die leeft met dementie , had ook door wat er gebeurde. Dat is heel bijzonder”, vertelt hij.
Ook Riet van Turnhout (86) deed mee aan het optreden. Zij zit bij de groep op de locatie Peppelrode. “De Tango dansen, dat heb ik gedaan. Ik houd heel erg van dansen en zingen. Elke dag zet ik muziek op. Daarom vind ik dansen zo fijn in het theater.”
Naast het optreden in het Parktheater, stond een aantal ouderen ook op het podium bij het Gerontologiecongres in Den Bosch begin oktober. “Dat was heel bijzonder, we kregen veel complimenten vanuit de zaal ook. Dat is een prachtige opsteker en waardering voor ons”, zegt Harry.
“Trotse Kameraden is een succesvol project. De volgende stap is: hoe bedden we dit in zodat het duurzaam is. Tot nog toe vroegen we subsidies aan en lukte het telkens budget vrij te maken. Maar doordat we een inzichtelijk en inhoudelijk plan aan het maken zijn van onze organisatie, hebben we nu gezien dat het echt structureel bij de locaties ondergebracht moet worden. Daar heeft afdeling finance bij meegekeken en ook het bestuur staat erachter. Dat is heel mooi”, zegt Wendy.
Samen Creatief
Ook het programma Samen Creatief heeft een verandering doorgemaakt, vertelt Wendy. “De activiteitenbegeleiders op locatie wilden wat meer diepgang in hun programma. Daarom hebben we professionele kunstenaars uitgenodigd om met hen te kijken hoe dit verder te ontwikkelen. De kunstenaars gaven de lessen zestien weken lang en maakten een handleiding voor de activiteitenbegeleiders. Het is mooi dat zij ook meer uit zichzelf kunnen halen daardoor”, vertelt ze.
“Zonder het geld van en de gesprekken met het Lang Leve Kunst Fonds, waren we nooit zo ver gekomen als nu met ons programma en verduurzaming van onze activiteiten. Het is echt waardevol om ook op een andere manier naar je werk te kijken, het is fijn dat het fonds daarvoor openstaat.”