Kunstenaar aan het werk

Blog

Samenwerken met kunstenaars: 5 tips

Een kunstproject voor ouderen beginnen doet u niet alleen. Kunstenaars zijn onmisbaar voor het artistieke deel van een project. Zij tillen het initiatief naar een hoger niveau. Wij geven vijf tips voor een goede samenwerking met kunstenaars. 

1. Zoek kunstenaars die passen bij de doelgroep ouderen

Kunstenaars zijn van nature vaak open minded en nieuwsgierig. Dit helpt in het contact met ouderen. Het doet er niet toe dat mensen oud zijn, ze gaan gewoon aan de slag en kijken wat er wel kan! 

Zoek naar een mensgerichte kunstenaar’ die er echt plezier in heeft en er een uitdaging in ziet om met de doelgroep te werken. Probeer hier in de voorgesprekken al een goed beeld van te krijgen. Vraag concreet of de kunstenaar al ervaring heeft met de doelgroep ouderen. Dit is niet noodzakelijk, maar het is wel nodig dat een kunstenaar een bewuste keuze maakt voor het werken met de doelgroep.

2. Begeleid de kunstenaar als dat nodig is

Is het werken met ouderen nieuw? Dan kan een beetje extra begeleiding een groot verschil maken. Zorg voor een korte training op maat of een vast aanspreekpunt, iemand die de doelgroep goed kent. Zeker als het gaat om ouderen in een kwetsbare situatie of ouderen die leven met dementie. Het helpt als de kunstenaar zich in de wereld van de ouderen kan verplaatsen. 

3. Werk vooral met professionele kunstenaars

Een amateurkunstenaar beoefent kunst vooral in diens vrije tijd. Een professionele kunstenaar doet dit als beroep en heeft hier vaak een opleiding in gehad. Dit is een groot verschil. Doordat professionele kunstenaars het vak helemaal in de vingers hebben, kunnen zij meestal ook betere begeleiding geven. Hoe meer kennis iemand heeft, hoe makkelijker het immers is om anderen te helpen. Daarnaast denken professionals makkelijker out-of-the box en tillen ze de activiteit sneller boven het alledaagse uit. Hun professionaliteit zie je bijvoorbeeld terug in de opdracht, het materiaalgebruik én de manier van presenteren van het resultaat. 

Betekent dit dan dat werken met amateurs nooit werkt? Nee hoor, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

4. Zoek amateurkunstenaars ter ondersteuning

Als het project veel begeleiding van kunstenaars vraagt, kan dat aardig in de papieren lopen als je alleen met professionals werkt. Een oplossing kan dan zijn om ook amateurkunstenaars te betrekken. Onder leiding van een professionele kunstenaar kunnen zij het project ondersteunen. De professionele kunstenaar kan de amateurkunstenaars opleiden. Vooral om out-of-the-box te denken en leren inspireren. Zo leren de amateurkunstenaars ook iets van het project, een win-win-situatie dus. Vaak ontstaat er zo een mooie samenwerking. 

5. Zet de inzichten van een kunstenaar breder in

In de praktijk zien we dat de inzet van kunstenaars vaak een positief effect heeft op de betrokken medewerkers en vrijwilligers van welzijnsorganisaties, buurtinitiatieven en zorginstellingen. Zij zijn vaak druk en gewend om binnen regels en kaders te denken. Via de kunstenaar leren zij te denken in mogelijkheden. Door bijvoorbeeld eens iets geks te doen en daarvan te genieten. Stimuleer deze kennisuitwisseling en haal het maximale uit het project. 

Aan de slag met uw eigen project?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst maken. Denk aan muziek, theater, dans of workshops fotografie, schilderen of tekenen. Wilt u een kunstproject voor ouderen beginnen, maar zoekt u hierbij nog hulp of ondersteuning? Meld u aan voor ons online spreekuur.

Zoeken:

Zoeken