facebook facebook
abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Open dagen 2022 buitenplaats Akerendam > zondag 12 juni a.s.

31 mei 2022

Stichting Sluyterman van Loo organiseert dit jaar weer een aantal openstellingen van buitenplaats Akerendam voor bezoekers.

Wilt u meer weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e t/m de 21e eeuw? Noteert u dan alvast dat onze open tuindagen dit jaar plaatsvinden op zondag 12 juni en zondag 10 juli. Daarnaast is het park te bezichtigen tijdens open monumentendag op zaterdag 10 september, waarbij tevens het landhuis zal zijn opengesteld voor publiek. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen.

Akerendam
De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.
In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het Fonds organiseert.

Oase van rust
In de tuin van Akerendam staan vanaf mei de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Achter huis Akerendam is de vroegere grote barokke spiegelvijver eind 2020 gerestaureerd. In overleg met de Gemeente en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is ervoor gekozen de amoebe vorm uit de 19e eeuw weer terug te brengen, de situatie zoals die meer dan 100 jaar had bestaan. Die huidige vorm sluit beter aan bij de tuin zoals die er nu bij ligt en de nieuwe vijver vormt weer een natuurlijk, organisch geheel met de rest van het park. Dankzij de welgekozen beplanting zal er in elk seizoen wat te beleven zijn.

Openingstijden
De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en is vrij toegankelijk. Bij de oranjerie in de moestuin zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar, (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen.

Akerendam ligt tegenover het NS-station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.

Delen