abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Zang aan huis

2 mei 2016

Lang Leve Kunst en Naoberschap organiseert in de Achterhoek culturele activiteiten in de directe omgeving van en met ouderen. Dat de verhouding ouderen-vrijwilligers bijna één op één is, is te danken aan de vele amateurkunstenaars, verenigingen en scholieren die aan het programma deelnemen. Het zijn met name korte projecten. Veel vrijwilligers blijven voor langere tijd verbonden door aan te sluiten bij het vervolg of een nieuw project.

De Gruitpoort, initiatiefnemer van Lang Leve Kunst en Noaberschap, vormt samen met een groot aantal samenwerkingspartners – Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, het Slingeland ziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité woondiensten en Life & Mobility – de basis om Lang Leve Kunst en Noaberschap verder te ontwikkelen en uit te breiden. Om zo in de toekomst nog meer ouderen te bereiken.

Een voorbeeld van een project dat inmiddels tot de vaste peilers behoort is Zang Aan Huis. Met muziek kan je mensen raken. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die dementeren. Een zangerspoule met 50 vrijwilligers, afkomstig van diverse koren in de regio, verzorgen kleinschalige optredens voor woongroepen van dementerende ouderen. De zangers worden gecoacht door Dineke de Roo (dirigente) en Pieternel van Amelsvoort (oprichtster) van Stichting Diva Dichtbij.

Vrijwilliger Mirjam de Jonge was als schrijvende pers aanwezig bij één van de optredens:
“Mijn hart smolt vanaf het moment dat ik binnenkwam. Bij het horen en zien van de bevlogen vrijwilligers van het koor, de ouderen, van Dona nobis Pacem en Morning has broken, en dat tweestemmig.”
Dromende, starende en lachende gerimpelde gezichten, de grappen en anekdotes die de liedjes oproepen. “Wij zongen Que Sera vroeger onderweg naar Frankrijk.” “Nou, dan kon je in ieder geval lekker vaak zingen” zegt een ander.
Na afloop gaat iedereen harder praten door het uit volle borst “Wat mijn mond niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Amsterdam” van de man die een uur eerder nog alles stilletjes aanzag.

Verder praten? Machteld van der Meij, tel. 0314-340943 / 06-24627644, zal u graag meer vertellen over Lang Leve Kunst en Noaberschap.

Kwartiermakers Lang Leve Kunst
Lang Leve Kunst en Noaberschap is onderdeel van het programma Kwartiermakers Lang Leve Kunst, een initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De fondsen selecteerden tien kwartiermakers, die met prachtige projecten de wereld van kunst & cultuur met de wereld van zorg & welzijn verbinden. Aan deze projecten hebben zij gezamenlijk een bedrag van ruim 1 miljoen euro toegekend, voor in totaal 3 jaar, van 2014 tot 2017. Klik hier voor het overzicht van alle kwartiermakers Lang Leve Kunst en informatie over het programma.

Delen