abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Van zorg op maat naar creativiteit op maat

30 mei 2016

Onlangs kwamen alle workshopdocenten van het Kunst Maakt de Mens programma, een workshopprogramma waarin ouderen kennismaken met het leven en werk van Vincent van Gogh, bijeen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe inzichten te delen. Zoals het gegeven dat ouderen af en toe best nukkig kunnen zijn en niet altijd vanuit een intrinsieke motivatie deelnemen aan een activiteit, maar dat dit tijdens de activiteit kan omslaan naar enthousiasme. Toegepast gerontoloog Jacqueline van Luijk was aanwezig als gastspreker. Het ging o.a. over hoe creativiteit ingezet kan worden om vervreemding en eenzaamheid tegen te gaan en waar hierbij, kijkend naar de doelgroep, rekening mee gehouden moet worden. Tijdens de bijeenkomst werden ook concrete handvatten aangereikt, zoals het gebruik van dikkere tekenmaterialen, niet te veel willen doen in een workshop, aanvangstijd vervroegen zodat de docent op tijd kan beginnen, aansluiten bij de belevingswereld van de ouderen en het betrekken van de activiteitenbegeleiders of ouderenwerkers, waardoor de kwaliteit van het programma toeneemt en er kans is op verduurzaming na afloop.

Landschappen, kleurgebruik en brieven
Dergelijke inzichten worden verwerkt in de lesplannen van workshop 2 en 3; vervolgmodules die in de maak zijn ter aanvulling op het programma-aanbod van Kunst Maakt de Mens. Hiermee speelt Kunst Maakt de Mens in op de behoefte aan een vervolg onder de deelnemers en levert zo een bijdrage aan langdurige kunstparticipatie. Het vervolgprogramma bevindt zich in een pilotfase met als doel om het vanaf jaar 3 (september 2016) op te nemen in het aanbod. Het gaat om een workshop die inhoudelijk dieper ingaat op landschappen en kleurgebruik en een workshop die gericht is op de brieven van Van Gogh. Deze wensen kwamen naar voren uit de evaluaties van de ouderen. Klik hier voor meer informatie over Kunst Maakt de Mens. Of bekijk het filmpje.

Verder praten? Neem gerust contact met Marthe de Vet, tel. 020 5705270.

Kwartiermakers Lang Leve Kunst
Kunst Maakt de Mens is onderdeel van het programma Kwartiermakers Lang Leve Kunst, een initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De fondsen selecteerden tien kwartiermakers, die met prachtige projecten de wereld van kunst & cultuur met de wereld van zorg & welzijn verbinden. Aan deze projecten hebben zij gezamenlijk een bedrag van ruim 1 miljoen euro toegekend, voor in totaal 3 jaar, van 2014 tot 2017. Klik hier voor het overzicht van alle kwartiermakers Lang Leve Kunst en informatie over het programma.

Delen