abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Succesvol eerste jaar voor Into D’mentia

8 mei 2014

In 2013 zijn meer dan 1000 cursisten getraind met de Into D’mentia simulatietraining. Vrijwel unaniem zijn deze cursisten onder de indruk en ‘geraakt’ na de training. Het simulatiescenario waarin de cursist, als hoofdpersoon met dementie, wordt meegenomen in een alledaagse situatie, geeft een goed beeld van wat iemand met dementie meemaakt. Volgens de cursisten is het zeer herkenbaar en achteraf geven zij aan dat het zeker invloed heeft op hun vermogen om zorg te bieden.

Mobiele interactieve simulatieruimte
De simulatieruimte bevindt zich in een mobiele cabine en is met steun van ondermeer Fonds Sluyterman van Loo ontwikkeld. Na de opening eind oktober 2012 reist de cabine door het land om op locatie simulatietrainingen te verzorgen. Die training bestaat uit vier onderdelen. Na een kort introductiegesprek waarin de cursist uitleg krijgt over het verloop van de ervaring, betreedt hij/zij de interactieve simulatieruimte – een woonkeuken – en beleeft gedurende 25 minuten een dag uit het leven van iemand met dementie. Na afloop hebben de cursisten een nabespreking met een trainer van Into D’mentia om hun ervaringen en emoties te bespreken en verder te duiden. Enige tijd na het bezoek wordt een groepssessie van een dagdeel gevolgd, waarin dieper wordt ingegaan op het begrijpen van mensen met dementie en het verbeteren van de relatie met hen.

De training wordt aangeboden vanuit Into D’mentia Nederland, een social enterprise met als doel bij te dragen aan de kwaliteit van de dementiezorg en het ondersteunen van mantelzorgers. Voor Into D’mentia staat het werken van de maatschappelijke missie voorop (impact first!), maar omdat er geen permanente sponsor is, is een gezonde bedrijfsvoering noodzakelijk. De kosten van de trainingen moeten worden gedekt met de cursusfee.
Into D’mentia merkt dat het voor mantelzorgers – de belangrijkste doelgroep – lastig is om een cursusfee te betalen. Om deze reden wordt er gewerkt aan een aantrekkelijker financieel aanbod, door gesprekken te voeren met zorgverzekeraars en gemeenten. In de tussentijd worden er veel beroepskrachten getraind (85% van de cursisten in 2013).

Into D’mentia in de media
De training van Into D’mentia krijgt veel aandacht in de media en in vaktijdschriften. Totaal waren er 9 TV programma’s die aandacht besteden aan de simulatie. Daarnaast verschenen er 13 artikelen in landelijke of regionale kranten en 10 artikelen in vaktijdschriften. Dit heeft geleid tot een grote naamsbekendheid. Dit wordt ondersteund door zelf actief te zijn op de social media. Het Twitteraccount @intodmentia en de Facebook pagina hebben meer dan 500 volgers. Nadat staatssecretaris Martin van Rijn begin juli zelf de ervaring had beleefd, twitterde hij: “Ervaring @Intodmentia echte aanrader! Meer begrip voor dementerenden nieuwe stap naar zorg op maat voor deze groep.”

Klik hier voor meer informatie over Into D’mentia.
Uw vraag kunt u sturen naar info@intodmentia.nl.

Meer projecten
Klik hier voor meer informatie over andere projecten die door Fonds Sluyterman van Loo zijn ondersteund.

 

Delen