abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Spelenderwijs in gesprek over dementie

7 september 2015

‘Een vernieuwende, dynamische wijze van praten over dementie. Het spel creëert een basis, een bodem waardoor je makkelijk in gesprek komt. Het is niet van ‘waar zullen over gaan praten?’, maar ‘hé, we gaan een spel doen. Ziet er leuk en fleurig uit. Kom, we beginnen’. – reactie psycholoog –

Tijdens dit project is een uitbreidingsset ontwikkeld voor het educatieve bordspel Een Steekje Los? De uitbreidingsset bestaat uit 110 kaarten met vragen, stellingen en foto’s over 8 verschillende levensthema’s zoals gezondheid, hulp, sociale contacten, etc.
De teksten voor deze kaartset zijn ontwikkeld met mensen vanuit diverse doelgroepen, zoals mensen met dementie, familieleden, mantelzorgers, studenten, onderzoekers en hulpverleners.
Het spel is bedoeld voor iedereen die in gesprek wil gaan over dementie. Het kan ingezet worden bij informatiebijeenkomsten rondom dementie, Alzheimercafés, verzorgingstehuizen, mantelzorgbijeenkomsten, maar het kan ook prima thuis met de familie gespeeld worden.
De uitbreidingsset is als zelfstandige kaartset te spelen, maar het is ook goed te combineren met het bordspel en/of de andere 25 uitbreidingssets.

Afstudeeronderzoek door Danielle van den Berg, Saxion Toegepaste Psychologie
“In hoeverre kan het spel ‘Een Steekje Los?’ met uitbreidingsset Dementie een bijdrage leveren aan het kennisniveau over dementie en de attitude ten aanzien van dementie”.
Uit bovengenoemd afstudeeronderzoek komt naar voren dat het spel een bijdrage levert aan een positievere attitude tegenover dementie. Mensen denken dat zij na het spelen van het spel eerder hulp zullen zoeken zodra zij de eerste tekenen van dementie krijgen. Daarnaast blijkt dat het kennisniveau over dementie toeneemt.
Een exemplaar van deze scriptie is op te vragen via info@eigenwijsspel.nl.

Innovatieprijzen
In 2014 heeft Zorgbelang Gelderland twee prijzen gewonnen met het spel Een Steekje Los? en de uitbreidingssets: de Hersenbokaal van de Hersenstichting Nederland en de Innovatieprijs van Stichting Voorzorg Utrecht.

Speciale actie voor lezers van de Bijsluyter
Als u tussen 20 september t/m 20 oktober 2015 de kaartenset Dementie bestelt, ontvangt u de scheurkalender 2016 t.w.v. € 14,95 gratis.Dit is een kalender met speelkaarten uit alle uitbreidingssets.
U kunt bestellen via www.eigenwijsspel.nl met actiecode: DementieSVL

Dit spel is een coproductie van Zorgbelang Gelderland en Identity Games.
Er is geen winstoogmerk. De opbrengst van de spellen wordt gebruikt voor de herdruk.

Meer projecten
Klik hier voor meer informatie over andere projecten die door Fonds Sluyterman van Loo zijn ondersteund.

Delen