abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Open tuindag gecombineerd met kunst

1 juni 2017

Op 11 juni kunt u op buitenplaats Akerendam de tuin bezichtigen met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw én het werk van verschillende kunstenaars die deelnemen aan Atelierroute BeverWijk aan Zee.

Akerendam is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis

Akerendam
De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.
In 1977 en 1988 werd het complex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Oase van rust
In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver. Deze vijver geeft een goede indruk van de barokke stijl van vijvers uit de 18e eeuw.

Atelierroute
Dit jaar valt de open tuindag samen met de atelierroute van BeverWijk aan Zee, met als thema Aan tafel. Op verschillende locaties in Beverwijk en Wijk aan Zee is werk te bezichtigen van 47 kunstenaars. In de theekoepel van Akerendam, die al meer dan 20 jaar als atelier wordt gebruikt door Jola Geldermans, zijn Smikkelbeelden of de dichotomie van de gastronomie, haar portretten en vrij werk te zien. De prachtige Engelse kas en de oranjerie van Akerendam zijn tijdens de atelierroute verrijkt met werken van de kunstenaars Rob Daniëls, René van der Meulen, Theo de Bruijn en Annet Verplanke.

 

Praktische informatie
De tuin en atelierroute zijn geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis.
Bij de oranjerie zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar, (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.

 

 

Delen