facebook facebook
abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Open Monumentendag 2019

1 mei 2019

Wilt u meer weten over buitenplaats Akerendam met het huis en haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw? Kom dan op zondag 1 september 2019 tussen 10.00-17.00 uur naar de open dag.

Vanwege geplande werkzaamheden op het park, zal Akerendam dit jaar niet deelnemen aan de landelijke Open Monumentendag op 14 en 15 september. In de plaats daarvan zijn het huis en de buitenplaats op zondag 1 september opengesteld voor bezoekers. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen.

Akerendam
De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.
In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Veel van de inboedel stamt nog uit de tijd van de laatste bewoners. De tuinzaal met het rococo plafond en de geschilderde behangsels is inmiddels geheel gerestaureerd en te bezichtigen voor publiek.

Oase van rust
Hoewel Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar, zijn familie en het personeel leefden tijdens de zomermaanden goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten worden gekweekt. In de tuin treft u tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw aan.
Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver, zoals die in de eerste helft van de 18e eeuw in de mode waren.

Openingstijden
De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis.
Bij de oranjerie zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar, (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.

Delen