abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Kwartiermakers samen op weg

25 september 2014

Het is 25 september 2014. In het hart van Amersfoort komen de kwartiermakers Lang leve kunst met enkele gasten voor het eerst bijeen. ‘Eindelijk’ zegt één van hen. ‘Erg leuk dat we elkaar nu leren kennen’. Deze kwartiermakers van negen regionale projecten hebben veel met elkaar gemeen: ieder van hen is een pionier die in de eigen regio een netwerk opbouwt van enerzijds kunst- / welzijnsorganisaties en anderzijds kunst- / cultuurorganisaties om de kunstparticipatie bij ouderen te bevorderen. Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK ondersteunen deze projecten financieel en met ‘raad en daad’ als onderdeel van het programma Lang leve kunst.

Frieda de Pater, directeur van Stichting RCOAK, heet alle kwartiermakers van harte welkom, ook namens Koeno Sluyterman van Loo. ‘Vandaag is de start van het meest innovatieve deel van ons themaprogramma Lang leve kunst’, zo opent zij. ‘Wat zo bijzonder is, is dat alle kwartiermakers hun eigen aanpak kiezen in hun plannen. Er zijn meer wegen die naar kunstparticipatie door ouderen leiden! Het mooie is dat we de komende drie jaar met elkaar route-informatie opdoen en ontdekken wat werkt. Er zullen ongetwijfeld ook kleine stukjes weg onbegaanbaar blijken te zijn, maar daar komen we dan wel achter.’

De aanwezigen worden mee de diepte ingenomen door Rose-Marie Dröes, hoogleraar Psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie. Zij vertelt en laat door middel van filmfragmenten zien wat kunst met (demente) ouderen doet. Bij dans met dementerende ouderen gaat het bijvoorbeeld om contact maken, meebewegen met elkaar. En om plezier maken. Rose-Marie Dröes: ‘Vaak wordt er bij oude mensen of mensen met een beperking mindere kwaliteit aangeboden. Maar je ziet wat goede muziek met mensen doet! Dan komen mensen los.‘

Cultuurparticipatie heeft veel potentie om de kwaliteit van leven te verbeteren: onder andere via persoonlijke expressie, plezier beleven, lichamelijke energie en mentale kracht. Dröes geeft aan dat het  in toenemende mate belangrijk is dat dit aanbod er komt voor ouderen: in 2040 zal 10 procent van de Nederlanders 80+ zijn. Er zullen dan 510.000 landgenoten leiden aan dementie, waarvan 70 – 80% thuis woont. Recent onderzoek laat zien dat 40% van hen nauwelijks de deur meer uitkomt. Het project Onvergetelijk bijvoorbeeld opent de deuren van tien Nederlandse musea voor dementen en hun mantelzorgers. De crux in het succes is de bijzondere en zorgvuldige benadering, waarbij in een veilige groep wordt aangesloten op de beleving van de ouderen. Een belangrijke les om mee te nemen voor de kwartiermakers!

Floriëlle Ruepert (regio Renkum) gaat net als de andere kwartiermakers geïnspireerd weer op pad: ‘Die filmpjes wil ik zeker laten zien aan mijn partners. Dit helpt ons bij het krijgen van een gezamenlijke visie, zodat we de neuzen dezelfde kant op krijgen: waar doen we het uiteindelijk voor?’ Maar eerst sluiten de deuren in Amersfoort zich nog even achter de kwartiermakers…. Vanmiddag komen zij voor het eerst als kwartiergroep samen. Zij zullen de komende jaren met en van elkaar leren hoe je de kunstbeoefening van ouderen in de praktijk vergroot. Met vallen en opstaan.

De kwartiermakers ->
Meer over de subsidieprogramma’s van Lang leve kunst ->

Delen