abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

KunstmoNUment

2 mei 2016

Sinds oktober 2015 komen kwetsbare ouderen uit Winterswijk met hun naasten naar Villa Mondriaan om kunst te ontdekken. Zij hebben allen (lichte) affiniteit met kunst, “Maar …“ zeggen zij bescheiden “Wij hebben er geen verstand van”. En dat is fijn, want kennis is absoluut niet nodig. Sterker nog, dat zit je bij deze manier van kunst kijken eerder in de weg. En wat ook fijn is, je hebt je korte termijn geheugen niet nodig.

Na vijf bijeenkomsten zijn de deelnemers al goed op dreef. Zij kunnen alles aan. Of het nu een kunstwerk is van Jan Steen of van Ai Wei Wei, elk schilderij is voor hen een ontdekkingsreis. Zij zien samen meer dan menig kunstkenner. En dat is mede te danken aan de gespreksleiders die de kijkers leren kijken, hen aanmoedigen om te zeggen wat zij zien en elkaar aan te vullen. Dit alles volgens de Visual Thinking Strategy (VTS).

Fit-ART organiseert binnen het project KunstmoNUment verschillende bijeenkomsten in serie. Want hoe vaker je kijkt hoe meer je gaat zien. Deelnemers merken dat zij zichzelf ontwikkelen en willen geen sessie missen. Zij smeden een hechte band met elkaar, geven nieuwe inhoud aan de relatie, bouwen een nieuwe herinnering op. In de tweede serie komt er ook muziek erbij. Twee muzikanten vervatten de uitspraken bij het kunst kijken in een lied dat ter plekke gezamenlijk wordt gecomponeerd en gezongen. En nu, in de derde serie, werken zij met twee beeldend kunstenaars aan een kunstwerk voor hun woonzorgcentrum. Dit kunstwerk, gemaakt van een linnenconstructie, werd op 25 april door de deelnemers onthuld in De Berkhof in Winterswijk.

Kwartiermaker Lang Leve Kunst Tineke Posthumus van Stichting Fit-ART werkt in dit project nauw samen met haar collega Anita Kunst, De Berkhof (Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé) en Villa Mondriaan (museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. de gemeente Winterswijk (WMO). Klik hier voor meer informatie.

Verder praten? Neem gerust contact op met Tineke Posthumus, 06-28578131 of Anita Kunst, tel. 06-13406842.

Kwartiermakers Lang Leve Kunst
KunstmoNUment is onderdeel van het programma Kwartiermakers Lang Leve Kunst, een initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. De fondsen selecteerden tien kwartiermakers, die met prachtige projecten de wereld van kunst & cultuur met de wereld van zorg & welzijn verbinden. Aan deze projecten hebben zij gezamenlijk een bedrag van ruim 1 miljoen euro toegekend, voor in totaal 3 jaar, van 2014 tot 2017. Klik hier voor het overzicht van alle kwartiermakers Lang Leve Kunst en informatie over het programma.

Delen