abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Kunst voor mensen met Alzheimer

15 mei 2013

In april 2013 is het Stedelijk Museum Amsterdam, in samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven, een speciaal kunstprogramma gestart voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers. Het is geïnspireerd op ‘Meet me at MoMA’ van het Museum of Modern Art in New York. Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK ondersteunen dit programma financieel.

Achtergrond
In 2006 startte het Museum of Modern Art in New York (MoMA) met Meet Me at MoMA. Een speciaal programma voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers dat eens per maand wordt uitgevoerd en bestaat uit interactieve rondleidingen in het museum. Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven zijn hierdoor geïnspireerd en hebben dit programma vervolgens in Nederland geïntroduceerd. Het MoMA biedt, met steun van de MetLife Foundation, een programmamodel en trainingen aan.

Kunst als medicijn
Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met zijn/haar omgeving. Bijzonder aan het programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met dementie, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende, niet op de ziekte. Men erkent dat het individu met dementie een leven en een geschiedenis met zich meedraagt van voordat hij ziek werd. Er wordt niet naar de ‘patiënt’ gekeken maar naar de persoon daarachter.

Het Alzheimer programma wordt vooralsnog één keer per maand georganiseerd. Onder leiding van speciaal opgeleide museumdocenten krijgen de groepen een interactieve rondleiding van anderhalf uur. Tijdens deze rondleiding bespreekt de museumdocent diverse kunstwerken uit de collectie waarbij verbanden worden gelegd tussen de ervaringen en herinneringen van de deelnemers onderling en de wereld om hen heen.


Meer projecten
Klik hier voor meer informatie over andere projecten die door Fonds Sluyterman van Loo zijn ondersteund.

 

Delen