abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Krasse Kunst aflevering 4: kunst en kracht

25 oktober 2016

“Ik vond het leuk. Er was zelf een mijnheer van 93 die meedeed, echt te gek!” Cokkie van der Werf, deelnemer cursus 3D-printen

De impact van kunst is het grootst als je ervan kunt leren en je grenzen kunt verkennen. Dat is niet alleen goed voor het behoud van de hersenfuncties, het zelfvertrouwen en het zelfbeeld; kunstparticipatie verschaft ouderen ook een nieuwe identiteit. Je bent even niet de oma die alles vergeet of de buurman met hoorproblemen, maar de student die leert 3D-printen, de acteur die in de rol van een ander kruipt. Aan jezelf en aan de werkelijkheid kunnen ontsnappen – hoe kort ook – is van onschatbare waarde.

“Het belang van kunstbeoefening neemt toe naarmate mensen ouder worden. Je hardware – je lijf – geeft het op, je loopt op je 80ste niet meer de marathon. Maar je kunt wel muziek maken op je 80ste. Dus je hardware neemt af, maar het belang van je software, je cultuur, neemt toe naarmate je ouder wordt.” Frits de Lange, hoogleraar ethiek

Aflevering 4: Kunst geeft kracht

Vergroten reikwijdte
Kunstparticipatie verrijkt het leven van ouderen. Hoe meer mensen dit weten, hoe beter. U helpt ons de reikwijdte te vergroten door de filmpjes te verspreiden binnen uw netwerk via uw website, nieuwsbrief, social media.

De films zijn gemaakt in opdracht van Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

ACHTERGROND

Van kunstbeoefening word je blij, daar gaat het om!

Het levende bewijs is er. Kijk naar al die ouderen die kunst beoefenen. En naar hun reacties. Die zijn zo overtuigend, dat niets in de weg zou mogen staan om met ouderen & kunstbeoefening aan de slag te gaan.

Koeno Sluyterman van Loo, secretaris-directeur van Fonds Sluyterman van Loo en Frieda de Pater, directeur van Stichting RCOAK en initiatiefnemers van Lang Leve Kunst, zetten zich in voor het welzijn en welbevinden van ouderen. Kunstbeoefening blijkt een uitstekend instrument om daaraan bij te dragen.

Krasse Kunst
De vierdelige serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen oplevert. En ook waar de zwakke plekken zitten. Elke film duurt circa 6 minuten. In oktober verstuurden wij wekelijks één aflevering via de nieuwsbrief Krasse Kunst. Voor de nieuwsbrief kunt u zich hier aanmelden.

  1. kunst en contact (5 oktober 2016)
  2. kunst op recept (12 oktober 2016)
  3. kunst en geld (19 oktober 2016)
  4. kunst geeft kracht (26 oktober 2016)

In de films ziet u ouderen in actie en aan het woord. Hedy d’Ancona (oud-minister VWS), Frits de Lange (hoogleraar ethiek)Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde) en Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) houden een overtuigend pleidooi, ieder vanuit haar/zijn eigen expertise, om vol in te zetten op kunstprojecten voor ouderen.

Meer informatie
themaprogramma@langlevekunst.nl
T 0251 260650 – Fonds Sluyterman van Loo
T 020 6232288 – Stichting RCOAK

You Tube Krasse Kunst

Delen