facebook facebook
abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Krasse Kunst aflevering 2: kunst op recept

12 oktober 2016

GEEN MEDICIJNEN, MAAR KUNST OP RECEPT!

“Eerst liep ik altijd naar de grond te kijken, maar nu ga ik rechterop en ik zie heel de wereld. Ik heb het nu hartstikke naar mijn zin, het gaat goed met mij!”
Hennie van Waasdijk, deelneemster Dance for Health

Bij ouderen zijn bepaalde delen van de hersenen kwetsbaar. Het beste medicijn is de hersenen uit te dagen, nieuwe dingen te doen, die je nooit eerder hebt gedaan. Kunst leent zich daar uitstekend voor. Het is ook aangetoond dat mensen die aan actieve kunstbeoefening doen, minder depressies hebben dan mensen die het niet doen. Samen met kunst bezig zijn, je omringen met dat wat je mooi, intrigerend of ontroerend vindt, het is gezond én een bron van plezier.

“Als onderzoek aantoont dat het zo goed is voor de mentale, maar ook voor de fysieke gezondheid van oudere mensen, dan zouden de dokters daar eens aan moeten denken, en iemand dat moeten adviseren, beter dan nog weer eens een pil of een drank.” Hedy d’Ancona, oud minister VWS

Vergroten reikwijdte
Kunstparticipatie verrijkt het leven van ouderen. Hoe meer mensen dit weten, hoe beter. U helpt ons de reikwijdte te vergroten door de filmpjes te verspreiden binnen uw netwerk via uw website, nieuwsbrief, social media.

In oktober versturen wij wekelijks een aflevering via de nieuwsbrief Krasse Kunst, u kunt zich hier aanmelden.

De films zijn gemaakt in opdracht van Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

ACHTERGROND

Van kunstbeoefening word je blij, daar gaat het om!

Het levende bewijs is er. Kijk naar al die ouderen die kunst beoefenen. En naar hun reacties. Die zijn zo overtuigend, dat niets in de weg zou mogen staan om met ouderen & kunstbeoefening aan de slag te gaan.

Koeno Sluyterman van Loo, secretaris-directeur van Fonds Sluyterman van Loo en Frieda de Pater, directeur van Stichting RCOAK en initiatiefnemers van Lang Leve Kunst, zetten zich in voor het welzijn en welbevinden van ouderen. Kunstbeoefening blijkt een uitstekend instrument om daaraan bij te dragen.

Krasse Kunst
De vierdelige serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen oplevert. En ook waar de zwakke plekken zitten. Elke film duurt circa 6 minuten. Deze maand versturen wij wekelijks één aflevering via de nieuwsbrief Krasse Kunst, u kunt zich hier aanmelden.

  1. kunst en contact (5 oktober 2016)
  2. kunst op recept (12 oktober)
  3. kunst en geld
  4. kunst geeft kracht

In de films ziet u ouderen in actie en aan het woord. Hedy d’Ancona (oud-minister VWS), Frits de Lange (hoogleraar ethiek)Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde) en Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) houden een overtuigend pleidooi, ieder vanuit haar/zijn eigen expertise, om vol in te zetten op kunstprojecten voor ouderen.

Meer informatie
themaprogramma@langlevekunst.nl
T 0251 260650 – Fonds Sluyterman van Loo
T 020 6232288 – Stichting RCOAK

You Tube Krasse Kunst

Delen