abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Het landschap vertelt verder

7 mei 2014

Het project Het Landschap Vertelt is in 2009 gestart met het verzamelen, vastleggen en ten gehore brengen van streekverhalen uit de Cultuurpact regio Rond Nijmegen. Cultuurpact is een samenwerkingverband tussen de provincie Gelderland, Gelderse gemeenten en het Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur te Arnhem. Doel is kunst en cultuur in de regio te stimuleren. In de vorm van een pilot organiseerde Cultuurpact Rond Nijmegen in elke deelnemende gemeente – Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Wijchen – een verhalenweek. Deze verhalenweken vonden plaats in ouderencentra en werden toegankelijk gemaakt voor zelfstandig wonende ouderen. Kunst als middel om participatie, maatschappelijke uitwisseling en verrijking van de directe leefomgeving te bewerkstelligen stond in de aanpak centraal.

Streekverhalen
Onder de titel Het Landschap Vertelt Verder organiseerde Cultuurpact Rond Nijmegen in 2012 en 2013 opnieuw dit mooie verhalenproject voor ouderen, waarbij verrassende ontmoetingen tussen ouderen en jongeren centraal stonden. Ouderen die nog zelfstandig wonen, werden uitgenodigd om hun eigen persoonlijke verhaal, een dierbare herinnering of een bijzonder moment in hun leven te vertellen aan de jonge generatie. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs vertaalden deze verhalen op een artistieke wijze, bijvoorbeeld in een dans, een raptekst of een schilderij. Gezamenlijk presenteerden jong en oud de fraaie en soms emotionele eindresultaten. Het project verrijkte de directe leefomgeving van ouderen in deze verhalenweken. In zo’n week volgden ouderen workshops van ervaren theatermakers om te leren hoe zij hun eigen verhalen nog mooier konden vertellen. De week werd afgesloten met voordrachten van de ouderen zelf, begeleid door een persoonlijke buddy.

Door het project zijn inmiddels vele streekverhalen verzameld. Diverse verhalen zijn als geluidsfragment beschikbaar op de website Spannendegeschiedenis.nl, terwijl andere verhalen op verschillende regionale festivals werden verteld aan een groot publiek.

Vanaf najaar 2014 t/m 2016 wordt dit mooie project in de zeven Cultuurpact gemeenten rond Nijmegen door Circustheater Stoffel uit Nijmegen gecontinueerd.
Klik hier voor meer informatie over het project.

Meer projecten
Klik hier voor meer informatie over andere projecten die door Fonds Sluyterman van Loo zijn ondersteund.

 

Delen