abonneer op nieuwsbrief
Volg ons op    Facebook     Linkedin
mijn account
Contact  •  English Summary  •  A A A

Nieuwsbericht

Den Haag deze week geheel in teken ouderen en cultuurparticipatie

19 mei 2015

De Raad voor Cultuur brengt voor het eerst advies uit over dit thema.

De komende dagen is age friendly city Den Haag het middelpunt van een scala aan activiteiten rond het thema ouderen en cultuurparticipatie. Tijdens de internationale conferentie Long Live Arts wordt op donderdag 21 mei aanstaande het advies van de Raad voor Cultuur met als titel ‘Ouderen en cultuur: een kwestie van waarde(n)’, gepresenteerd. Ook vindt deze dag in Theater aan het Spui de feestelijke voorstelling Opening Night: Feel the Arts plaats. De voorstelling is via streaming live te volgen in de zeventien verzorgingshuizen die zijn aangesloten bij Florence.

Dat de aandacht voor het thema ouderen en cultuurparticipatie sterk toeneemt, blijkt uit het nieuwe advies van de Raad voor Cultuur: ‘Ouderen en cultuur: een kwestie van waarde(n)’. Het advies, dat tot stand kwam met betrokkenheid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving – RV&S, wordt tijdens een bestuurdersbijeenkomst op Long Live Arts door Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is de eerste keer dat de Raad voor Cultuur advies uitbrengt over beleid voor deze doelgroep.

In de door Prinses Beatrix bijgewoonde voorstelling Opening Night: Feel the Arts laten oudere dansers, musici en acteurs zien dat de stereotype beelden over ouderen achterhaald zijn. Via een streaming, tot stand gebracht door Omroep West, kunnen de honderden bewoners van de zeventien verzorgingshuizen van Florence deze voorstelling volgen. Tussen de weergave van de voorstelling door wordt er live geschakeld naar het Gulden Huis, een van de locaties van Florence, waar presentator Gregor Bak bewoners interviewt over cultuur en ouderenparticipatie.

Met meer dan 50 workshops, verzorgd door betrokkenen uit elf Europese landen, de VS, Brazilië en Australië, biedt de conferentie Long Live Arts een uitgelezen kans om in korte tijd alle aspecten van het thema ouderen en cultuurparticipatie te leren kennen. Bijdragen komen onder meer van Erik Scherder (schrijver van Laat je hersenen niet zitten), Pier Luigi Sacco (over het verband tussen actieve kunstbeoefening door ouderen en een reductie van de zorgkosten), en keynote speakers Susan Perlstein (oprichter van het Amerikaanse National Centre of Creative Aging) en Andreas Kruse (directeur van het Duitse Instituut voor Gerontologie).

Praktische informatie
Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor de conferentie en voor losse onderdelen. Kijk op www.longlivearts.eu voor meer informatie of bestel hier kaartjes voor de Opening Night: Feel the Arts.

De Opening Night: Feel the Arts is te volgen via de livestream: http://www.omroepwest.nl/long-live-arts.

Wilt u alvast een voorproefje van de voorstelling Opening Night: Feel the Arts? Klik hier. Wilt u meer zien over de Long Live Arts conferentie? Klik hier voor de trailer.

Long Live Arts is een samenwerkingsverband van de Nederlandse partners van Lang Leve Kunst (Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK, FCP, VSBfonds, LKCA en de ministeries van OCW en VWS), The Baring Foundation uit het Verenigd Koninkrijk, het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media en het Duitse kennisinstituut Kubia. De conferentie Long Live Arts is mede tot stand gekomen met bijdragen van Fonds 1818, Dutch Culture, Florence, Omroep West, European Cultural Foundation, NOV en Gemeente Den Haag.

Delen